TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

sâmbătă, 5 martie 2011

Ratacensii

     Sunt pomeniti, de Ptolemeu, în grupa neamurilor din partile centrale ale Daciei. Au fost considerati fara rezerve de origine dacica si plasati în platoul transilvanean dintre Târnave si Somes (V.Pârvan, Getica). În ultima vreme, ei au fost identificati cu uniunea de triburi dace de pe valea Muresului si a Târnavelor, întinzându-se spre sud pâna la Carpati.
     Aceasta uniune de triburi corespunde monedelor de tip Radulesti-Hunedoara, Aiud-Cugir si Petelea, precedând, din timp, momentul unificarii de catre Burebista.

http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Predavensii

     Vorbind despre neamurile din centrul si vestul Daciei, autorul Geografiei, Ptolemeu, pomeneste si pe predavensi, de asemenea de origine dacica. Ei pot fi localizati la nord de Muresul inferior, pâna aproape de Crisuri, ceea ce îi determina pe predavensi cu purtatorii monedelor dacice de tip Toc-Cherelus, care, la sfârsitul sec.II si începutul sec.I î.e.n., au locuit în partile din dreapta Muresului de Jos.

http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Potulatensii

     Neam dacic, pomenit de asemnea de Ptolomeu prin cele care locuiau în Dacia. Dupa opinia lui V.Pârvan, acest neam ar fi populat partile de nord ale Olteniei si zona deluroasa din vestul Munteniei. În parte localizarea potulatensilor coincide cu aceea a uniunii de triburi corespunzatoare monedelor geto-dacice de tip Adâncata-Manastirea, întâlnite mai frecvent în estul Olteniei si nord-vestul Munteniei (a doua jumatate a sec.II.î.e.n.).

http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Pierii

     Trib tracic, alungat prin lupta din Pieria de catre regele Alexandru al Macedoniei, tatal lui Perdiccas. Ulterior pierii s-au stabilit in zona de la poalele muntelui Pangeu, dincolo de Strymon unde exista si un golf numit Pieria (Tucidide). Sint cunoscute doua cetati ale lor : Phagres si Pergamos. Herodot ne spune ca impreuna cu satrii si odomantii, pierii lucrau in minele de aur si argint ale muntelui Pangeu si tot el afirma ca in armata regelui persan Xerxes, intre pedestrimea recrutata pe coastele Traciei se aflau si pieri.
     Strabon spune ca pierii au ajuns sa locuiasca versantul de nord al muntelui Olimp. Din vechea lor tara ei au adus cultul unor divinitati ale muzicii, de origine tracica (ca ritm, melodie, instrumente). Tot Strabon ne spune ca grecii numeau muzele "pieride". Poetul latin Ovidiu intrebuinteaza în "Tristele" expresia corul pieridelor.

Ghe. Poenaru Bordea, Pierii, in Magazin istoric, anul XI, nr. 11 (128), nov. 1977, p. 48
http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Piefigii

     Printre neamurile din Dacia, mentionate de Ptolemeu în Geografia sa se întâlneste si numele piefigilor. Toti istoricii sunt de acord în a le atribui o origine certa geto-dacica. V.Pârvan (Getica) i-a localizat în Câmpia munteana, aproximativ în fostul judeti Vlasca si în actualele judete Ilfov si Ialomita, iar mai recent R.Vulpe i-a plasat pe valea Argesului, în jurul asezarii getice de la Popesti (jud.Ilfov), identificata de acelasi autor cu "orasul" Sornum, mentionat de Ptolomeu.
     Dupa toate probabilitatile, neamul piefigilor este unul si acelasi cu marea uniune de triburi getice din secolele III-I î.e.n., determinata pe baza studiului monedelor geto-dacice de tip Vârteju - Bucuresti. Începuturile ei pot fi urcate în timp pâna în vremea regelui Dromichete, când getii se afirma prin victoriile repurtate în doua rânduri asupra armatei lui Lisimah.
     În perioada imediat premergatoare lui Burebista,uniunea de triburi getice din mijlocul Munteniei - foarte probabil acel neam al piefigilor - reprezinta cel mai important centru economic si politic din toata Dacia. Acest nucleu getic va constitui daca nu principalul, unul din principalele puncte de sprijin ale lui Burebista în opera sa de unificare a tuturor geto-dacilor.

http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Piarensii

     Aceste triburi traco-getice, au fost situate de Ptolemeu tot în Europa in provincia Moesia Inferioara (N-E Bulgariei). Presupunând ca geograful antic ar fi transmis gresit numele piarensilor, învatatii socotesc ca denumirea tribului trebuie legate de localitatea Apiaria (azi Riahov), care ar fi fost capitala sa si care s-a dezvoltat cu deosebire în sec.IV-VI. O ipoteza plauzibila, tinând seama ca acest trib e cunoscut si sub numele de appiarensi.

Al. Suceveanu, Piarensii si Dimensii, in Magazin istoric, anul XI, nr. 3 (120), mar., 1977, p. 51

http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou